Când este necesară decuparea sticlei folosind laserul?

Tăierea cu laser este de ultimă generație, iar tăierea sticlei cu laser este deosebit de solicitantă. Cum funcționează procesarea sticlei cu laser și de ce industria fotonică vede procesul ca o mare oportunitate de viitor, află în cele ce urmează.

Pentru industria modernă de consum, sticla este unul dintre materialele care au devenit indispensabile. Este utilizat în principal pentru display-uri. Niciun smartphone, tabletă sau ecran nu poate fi realizat fără materiale ultra-moderne și mai ales modulare, transparente.

Pentru a tăia sticla și pentru a satisface cele mai noi cerințe ale industriei orientate către consumator, compania Analko se bazează pe un instrument care la prima vedere nu poate face față sticlei transparente: laserul.

Ce este laserul?

Fasciculul laser este o sursă de lumină, de o mare coerență, ce formează o coloană îngustă și concentrată de particule de lumină. Fibrele optice obținute sunt folosite pentru a redirecționa lumina către o lentilă, ce are rolul de a focaliza fasciculul în zona de lucru. Prin intermediul unui program CNC, fasciculul se mișcă continuu pentru a crea conturul piesei proiectate.

Sunt disponibile mai multe tipuri de tehnologii laser aplicate în industria prelucrării metalelor: tăiere la distanță, flacără și fuziune, diferența dintre acestea constând în modul de eliminare al deșeurilor topite.

Cum funcționează tăierea sticlei cu fascicule laser?

În mod normal, sticla nu reprezintă un obstacol pentru fasciculele laser cu infraroșu, de obicei, ele sunt pur și simplu absorbite. În decuparea cu laser, industria folosește, prin urmare, o caracteristică specială a laserelor pulsate în picosecunde sau femtosecunde: densitatea fotonică a acestor lasere cu impuls ultra scurt este atât de mare în termeni de spațiu și timp încât schimbă mecanismul de absorbție a materialelor transparente. Aceasta înseamnă că pot fi prelucrate nu numai sticla, ci și materiale la modă, cum ar fi safirul.

Cu toate acestea, fasciculul laser este utilizat pentru a focaliza punctele individuale în interiorul sticlei, modifică materialul de acolo și creează o tensiune intrinsecă subțire pe conturul dorit al piesei de prelucrat. Această tensiune face ca materialul să se rupă precis în acel moment – fără formarea fisurilor sau așchiilor, ceea ce permite ca geamul să poată fi folosit din nou practic fără post-procesare. Pentru industria de consum orientată spre consumatori, tăierea cu laser este, prin urmare, o oportunitate de economisire care nu ar trebui subestimată.

Care sunt avantajele procesării sticlei cu un laser?

Tăierea cu sticlă cu laser este, de asemenea, un subiect important la Analko. Această procedură de decupare laser este potrivită pentru contururi drepte, curbate, înclinate sau teșite, precum și pentru tăierea tuburilor, suprafețelor curbate sau a sticlei stratificate.

Tăierea cu laser oferă calități ale suprafeței cu formare minimă de microfisuri și o rugozitate a suprafeței Ra <1 µm. Prin urmare, piesele tăiate cu laserul își păstrează rezistența la flexiune ridicată și necesită doar o post-procesare minimă.

Potrivit companiei, laserele sunt potrivite pentru tăierea unei game largi de materiale precum oțelul inoxidabil, inclusiv materiale fragile precum sticla sau safirul și pentru forarea de înaltă precizie a celor mai variate geometrii ale forajului, precum și pentru sarcini de structurare din gama micrometrelor și îndepărtarea selectivă a stratului sau marcare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>