Ce sunt fațetele dentare

Fațetele dentare sunt o metodă de refacere a dinților folosind ceramică. Sarcina principală a fațetelor este îmbunătățirea zâmbetului, schimbarea formei și culorii dinților. Tehnologia la clinica dentară DentoCare constă în faptul că, un dinte sau o parte din acesta este măcinat și acoperit cu o placă specială denumită fațetă dentară. Astfel de structuri sunt de obicei aplicate pe partea exterioară, vizibilă a dintelui. Există diferite tehnici de realizare a fațetelor. Pot fi tăiate dintr-o singură bucată de ceramică sau realizate prin stratificarea ceramicii. A doua metodă este mai plăcută din punct de vedere estetic, deoarece folosește materiale de diferite nuanțe și grade de transparență, ceea ce ajută la obținerea maximului de naturalețe și similitudine cu un dinte real. Uită-te la dinții tăi și vei vedea că nu sunt monocromi: mai aproape de gingii sunt mai denși și mai întunecați, la margini sunt mai transparenți și mai deschiși.

Există indicații medicale pentru fațete?

Există. Principala indicație este după un tratament ortodontic. Dacă inițial dentiția unei persoane avea o formă neregulată, ceea ce a dus la ștergerea neuniformă a dinților, atunci, după ce ortodontul a realizat lucrări cu ajutorul unor aparate dentare, le-a restabilit forma anterioară. Mulți oameni cred din greșeală că îndepărtarea aparatelor dentare este sfârșitul tratamentului. Dar nu este așa. Pentru a restabili pe deplin dentiția și a te asigura că dinții nu revin în poziția greșită, rezultatul muncii medicului stomatolog trebuie fixat cu restaurare dentară. De regulă, se restabilește întreaga dentiție – atât dinții anteriori, cât și dinții posteriori. Pe dinții laterali, onlay-urile sunt realizate și din ceramică folosind tehnologia fațetelor (pot fi realizate pe orice suprafață a dintelui sau pe mai multe).

De exemplu, dacă marginea incizală a unei persoane s-a uzat din cauza unei mușcături necorespunzătoare, aceasta poate fi mărită cu o umplutură. Dar se va sparge tot timpul. Fațeta, datorită zonei de lipire și rezistenței sale mai mari, ajută la refacerea dintelui mult mai fiabil și estetic. Totuși există situații în care umpluturile și furnirurile sunt interschimbabile. De exemplu, dinții laterali, de mestecat, pot fi într-adevăr măriți sau restaurați utilizând atât o umplutură de fotopolimer, cât și un strat ceramic.

Cum diferă o fațetă de o coroană?

Fațeta se aplică nu pe întregul dinte de jur împrejur, ci doar pe partea sa exterioară. Fațeta, chiar și în cazul mestecării dinților, poate fi amplasată numai pe o parte a dinților. Adică, nu este nevoie să se pilească tot dintele. O altă diferență importantă: dinții fără nerv sunt de obicei acoperiți cu o coroană. Recomandabil este ca fațeta să se amplaseze pe dinții vii, în care mai există nerv.

Pe ce dinți și pe câți dinți se pot așeza fațetele?

În principiu, oricare, dacă vorbim despre localizarea lor în gură. Principalul lucru, așa cum am spus, este ca dintele să fie viu. Fațeta este instalată individual pe fiecare dinte separate și nu există o tehnologie de tip „punte”. Dar, desigur, cu cât sunt implicați mai mulți dinți (în special cei din față), cu atât va fi mai frumos rezultatul, și cu atât mai ușor se poate alege culoarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>