OPPO – Drumul spre dezvoltarea ecranelor seriei Find X2

 

OPPO Find X2_screen (2)

 

25 martie 2020, București – Inovațiile în tehnologiile de afișare și interacțiunea ecranului au determinat revoluția smartphone-urilor în ultimul deceniu.

Pe măsură ce intrăm în era 5G, creșterea explozivă a informației va aduce consumatorilor lumea întreagă într-un ecran de telefon. Astăzi, odată cu dezvoltarea smartphone-urilor, ecranul continuă să fie principala formă de interacțiune cu telefonul, fiind totodată elementul cheie pentru crearea unei experiențe clare, cursive și plăcute. Pentru OPPO, un ecran remarcabil este sinonim cu un telefon remarcabil. Acesta ar trebui să fie standardul pentru un telefon de top.

Seria OPPO Find X2 întruchipează spiritul de explorare. Organizația independentă de diagnosticare și testare a ecranului DisplayMate i-a oferit lui Find X2 o recenzie foarte pozitivă: „Pe baza testelor și măsurătorilor noastre extinse de laborator, OPPO Find X2 are un ecran foarte impresionant, excelent, printre cele mai bune la nivel global, cu o calibrare perfectă la nivel de acuratețe și perfomanță, astfel că, pentru ochiul liber, imaginile redate sunt cu adevărat realistice. Luând în considerare testele și măsurătorile noastre de laborator, OPPO Find X2 primește distincția DisplayMate – Best Smartphone Display, obținând astfel, cel mai bun punctaj pentru ecrane oferit vreodată de DisplayMate: A +, și înregistrând 12 recorduri de performanță”.

Inginerii OPPO au depus un efort considerabil pentru a crea un ecran de ultimă generație, demn de un smartphone de top. Ecranul se mândrește cu o rată de refresh de 120Hz, rata de răspuns la atingere de 240Hz, QHD +, adâncime de culoare de 10 biți, O1 Ultra Vision Engine, calibrare perfectă, sistemul AI Adaptive Eye Protection(Display Natural Tone + Luminozitate AI, certificare TÜV Rheinland Full Care Display și o nouă estetică ).

  1. Rată de refresh de 120Hz, răspuns rapid la atingere de 240Hz și QHD+

Cea mai importantă caracteristică a unui ecran bun este fluiditatea cu care se realizează afișarea informațiilor atunci când utilizatorii dau scroll; acest lucru influențeazăîntreaga experiență oferită de utilizarea telefonului. Creșterea ratei de refresha imaginiiaduce o creștere notabilă a clarității ecranului. Acest lucru face ca ecranul să fie mai clar atunci când utilizatorii parcurg site-uri, iar jocurile devin un adevărat răsfăț vizual.xdzxczx

60Hz                                                                           120Hz

Potrivit datelor OPPO, ecranele flexibile OLED au o rată de refreshde până la 90Hz. Viteza de răspuns a ecranelor LCD de 120Hz este limitată de materialele cu cristal lichid din componența acestora. Drept urmare, ele nu sunt nici pe departe la fel de bune ca ecranele OLED. OPPO este primul producător de smartphone-uridin China care a ales un ecran QHD + OLED de 120Hz.

Deoarece este prima dată când a fost folosit un ecran OLED de 120Hz, OPPO a dezvoltat noi circuitecare să sprijine aceastăratăde refreshridicată. Pe partea de hardware,  au fost create circuite integrate mai rapide pentru driverele de pixeli, iar placa de circuit a fost proiectată, de asemenea, cu 8 straturi pentru a-i îmbunătăți capacitatea anti-interferență.

Pentru a optimiza durata de viață a bateriei, ecranele seriei Find X2 suportă o rată dinamică de cadre. Această caracteristică a provocat abilitățile de optimizare ale inginerilor noștri. Rezultatul este că, recunoscând operațiunile ecranului, rata de afișare a cadrelor reacționează la atingeri în timp real. Inginerii OPPO au lucrat cu Samsung și United Microelectrics Corporation (UMC) pentru a analiza și pentru a optimiza procesul de fabricație.

Rata de refresh de 120 Hz impune, de asemenea, cerințe mai mari în ceea ce privește receptivitatea tactilă a ecranului. Mai mult, este necesară o rată de răspunsmai mare pentru a se potrivi cu răspunsurile la atingere necesare pentru ratele de refreshridicate. Seria Find X2 reprezintă primele telefoane de la un brand de smartphone-uridin China care folosesc touchscreen-ul Y-OCTA, care poateatinge o rată de răspuns de 240Hz. Astfel, panoulfacilitează, pe lângă rata de răspuns de 240 Hz, și un design mai subțire și mai ușor. Pe lângă tehnologia tactilă de ultimă oră a ecranului, Find X2 a introdus recunoașterea tactilă diferențiatăpentru a reduce interferența dintreînvelișul de afișare și celtactil. Când stratul de afișare emite semnale, stratul tactil nu efectuează operațiuni de recunoaștere a atingerii.

2222222

Pentru a răspunde diferitelor nevoi ale utilizatorilor, sistemul include 3 moduri: 120Hz, 60Hz și comutare „inteligentă”. Modul AI face trecerea într-o manieră inteligentă printre modurile de redare, iar atunci când este utilizată rata mai rapidă de refresh, durata de viață a bateriei este optimizată.

Sistemul va ajusta rata de cadre în timp real, în funcție de diferite aplicații și scenarii. De exemplu, unele aplicații acceptă doar rate de refreshde 60Hz. Sistemul va ajusta în consecință rata de refreshla 60Hz. Mai mult, sistemul va detecta, de asemenea, diferite cerințe de refresh, după care va ajusta rata de refreshîn funcție de acestea, păstrând însă același efect vizual. Prin tehnologia tactilă a rateide redare a cadrelor, doar atunci când utilizatorii efectuează procesul de scrolling, rata de redare a cadrelor va ajunge la 120 Hz oferind fluiditatea imaginilor și eficientizând durata de viață a bateriei.

  1. 10-bit

Un ecran bun presupune nu numai o afișare fluidă, ci și culori mai bogate, în special pentru trecerea subtilă de la culori închise la cele deschise. În cazul panourilor integrate în majoritatea telefoanelor existente pe piață, această tranziție poate fi greu de observat. OPPO a descoperit că, în prezent, majoritatea telefoanelor disponibile pe piață folosesc panouri de ecran pe 8 biți, ceea ce poate duce cu ușurință la separarea straturilor de culoare atunci când sursele de lumină sunt afișate pe ecran. Inginerii OPPO au lucrat împreună cu Qualcomm și Samsung pentru a obține1,07 miliarde de culori folosind adâncimea de culoare pe 8 biți și algoritmul de secțiune pe 2 biți. Cu ecranul setat la cea mai înaltă rezoluție QHD +, acesta poate reda un miliard de culori.

fdhnvbnghnb

8-bit                                                10-bit

  1. Calibrarea ecranului

Cel mai important indicator care arată dacăun produs a atins cele mai înalte standardeeste consistența calității. În ceea ce privește hardware-ul unui telefon, acest indicator nu este foarte dificil de constatat. Cu toate acestea, pentru ecrane, nu există o modalitate atât de simplă. Datorită neconcordanțelor în cazul procesului de producție al ecranului, diferențele dintre ecrane pot fi destul de mari. Pe fiecare ecran individual pot exista nuanțe albastre, roșii, galbene sau verzi. Pentru a exista siguranța că fiecare ecran redă culori reale, calibrarea ecranului este efectuată ca parte a liniei de producție.

Când ecranele Find X2 sunt în modul „soft” sau în modul „movie”acestea ajung cu precizie la 0,4 JNCD, △E≈0.4, și 2.2 Gamma. Nu numai că este cea mai bună acuratețe din industrie, dar se aplică în cazul fiecărui Find X2 care iese din fabrică. Din acest motiv, OPPO trebuie să ofere eficiența calibrării și să se asigure că serviciile after sales au perfecționat soluțiile de testare a ecranelor.

Astfel, OPPO a aplicat pentru două brevete de calibrare a ecranului și a adăugat o etapă de calibrare în linia de producție.Acest lucru a crescut timpul de fabricație pentru fiecare telefon cu 7 secunde. Procesul de calibrare include colectarea datelor brute, generarea unui fișier de calibrare și actualizarea acestuia în funcție de modulul de procesare a afișajului telefonului.

  1. Tehnologia AI adaptive eye care (adaptarea culorilor în funcție de ambient + ajustarea luminozității AI)

Standardul unui ecran bun este reprezentat reproducerea culorilor. Pentru obiectele care nu sunt luminoase, precum o bucată de hârtie albă, acest proces nu este unul dificil. Chiar și sub lumina lumânărilor, bucata albă pe care o vedem este încă albă. Dar pentru ecranele auto-iluminate, temperatura culorii trebuie ajustată în funcție de lumina ambientală diferită, astfel încât să ne putem asigura că tot ceea ce vedem este alb. Adaptarea culorilor la lumina ambientală ajută ecranul să îndeplinească această funcție. Aceasta identifică valoarea temperaturii de culoare a luminii ambientale, iar apoi ajustează temperatura culorii ecranului pentru a o combina cu mediul înconjurător. Aceasta creează o experiență similară celei pe care un utilizator o are când citește o carte.

Find X2 Pro folosește senzori de culoare cu șase canale. Senzorii de culoare pot obține cu exactitate intensitatea și temperatura de culoare a luminii ambientale. Astfel, ecranul se adaptează la temperatura de culoare și reglează în mod inteligent luminozitatea. Mai  mult, datorită tehnologiilor de inteligență artificială integrate în ColorOS 7, ecranul poate învăța, de asemenea, preferințele utilizatorului pentru nivelul de lumină. Astfel, când un utilizator deschide o aplicație, în funcție de aceasta, luminozitatea fundalului va crește sau va scădea automat. Când utilizatorul reglează nivelul de lumină, sistemul își amintește de scenariul și aplicația curentă a utilizatorului, astfel încât poate învăța să ofere cel mai potrivit nivel de luminozitate pentru utilizator.

Pentru a menține raportul dintre ecran și corpul telefonului al seriei Find X2 și pentru a garanta eficacitatea adaptării culorilor la mediulînconjurător, Find X2 este primul telefon din industrie care folosește un ghid luminos flexibil, pentru a ascunde senzorul de culoare frontal într-un spațiuextrem de redus. Aceasta este o soluție excelentă pentru a plasa un senzor de culoare pe față, fără a pierde spațiu pe ecran. Ceea ce este la fel de important de menționat este că toți algoritmii și strategiile pentru ajustările inteligente ale ecranului sunt dezvoltate de către OPPO.

Acești senzori de temperatură în două culori nu numai că fac reproducereaculorilor

mai precisă, ci și fotografiile mai exacte. Astfel, detectează dacă este un mediu interior sau exterior și elimină interferența surselor de culoare fără lumină din fotografiile realizate în aer liber. Senzorul de temperatură a culorii este activat înaintea camerei pentru a obținebalansul automat de alb (AWB) și expunerea automată (AE), astfel încât atunci când camera telefonului este folosită pentru prima dată, nu vor exista modificări drastice ale previzualizării culorilor ecranului.

  1. O1 Ultra Vision Engine

De la începutul dezvoltării acestei serii, inginerii OPPO și echipele de cercetare și dezvoltare și-au pus aceeași întrebare: pe lângă redarea naturală a interacțiunii cu ecranul seriei Find X2 la 120 Hz, ce alte scenarii de utilizare mai există? Iar asta fiindcă OPPO consideră că funcțiile unui produs trebuie să se bazeze pe scenariile reale de utilizare a telefonului pentru a avea cel mai mare impact.

Ca urmare a unor sondaje efectuate în rândul utilizatorilor, OPPO a constatat că actualele platforme video oferă rezoluție înaltă, dar rareori șirate de refreshridicate. Filmele și emisiunile TV sunt, în general, transmise numai la 24 sau 30 cadre pe secundă. Pentru ca utilizatorii să se bucure de impactul vizual al mai multor cadre pe secundă, în timp ce se bucură totodată de video HD, Find X2 introduce propriul „motor O1 Ultra Vision” al OPPO, care implementează propria tehnologie de interpolare în mișcare, Motion Clear.

Principiul Motion Clear se bazează peestimarea traiectoriei de mișcare a fiecărui cadru pe baza conexiunilor dintre două cadre. Realizând predicții inteligente bazate pe primul și al doilea cadru, se fac calcule pentru a determina diferența dintre elementele în mișcare din acestea. În cele din urmă, o imagine este generată și inserată între cadrele brute.

nnnnnnnnnnn

Fie că este vorba de hardware-ul de înaltă calitate sau de tehnologia video de 120Hz, OPPO s-a dovedit a fi un lider în industrie.

Pentru diferite tipuri de video, există două opțiuni Motion Clear: 60 fps și 120 fps. Motion Clear este potrivit pentru scene de sport de mare viteză, cum ar fi evenimentele sportive și filmele de acțiune, deoarece ajută la evitarea neredării unor cadre, precum și la evitarea blurării imaginilor sau a redării în neconcordanță cu realitatea.

În afară de rata de redare a cadrelor/frame rate, inginerii OPPO au descoperit, de asemenea, că cel mai comun format video este cel standard-dinamic (SDR). Nu numai că videoclipurile SDR sunt limitate de standardele SDR în sine, dar, în comparație cu video-urile HDR, părțile întunecate din clipurile SDR pot deveni prea întunecate, iar cele luminoase prea luminoase. Tehnologia 01 Ultra Video Engine poate îmbunătăți calitatea videoclipurilor, la nivel HDR. În diferite aplicații (videoclipuri scurte și alte aplicații video), acesta oferă diferiți parametri de îmbunătățire a calității imaginii.

aaaaaaaaas

Când calitatea video este îmbunătățită, schimbările de luminozitate și culoare vor afecta experiența de utilizare. În plus, atunci când utilizatorul deschide și închide aplicații video, luminozitatea și schimbările de culoare aduse de îmbunătățirea calității imaginii HDR vor afecta, de asemenea, experiența acestuia.

Pentru a ajusta calitatea îmbunătățită a imaginii HDR la momentul optim, atunci când utilizatorii deschid și închid aplicații video, inginerii de dezvoltare au simulat deschiderea și închiderea aplicațiilor video de mai multe ori pentru a obține cel mai bun rezultat.

  1. Animațiile de sistem

Pentru un ecran bun nu sunt suficiente o rată mare de refreshși un răspuns rapid la atingere. Totodată, animațiile de sistem au un impact,asupra experienței de utilizare a ecranului. 120Hz nu înseamnă „doar concentrat pe viteză”. ColorOS 7 a adăugat mai multe detalii interactive care sunt concepute pentru a aduce efecte dinamice aflate mult mai în concordanță cu mecanica naturală. În plus, acestea se bazează pe comportamentele umane specifice utilizării unui telefon. Prin simularea utilizării realeși calculând accelerația în funcție de viteza gesturilor utilizatorului, aceasta oferă efecte fizice mai realiste, clare și neliniare.

Inginerii software OPPO au optimizat interacțiunea luând în considerare trei dimensiuni: animațiile tip fereastră, comutarea între mai multe sarcini și derularea listei. Animația corespondentă zoom-ului ferestrei, zoom animation, simulează cu exactitate mișcarea inițială a utilizatorului și poate regla viteza de deschidere și închidere a animației în funcție de viteza degetului, pentru un efect lin și discret. Viteza de comutare reacționează la viteza și presiunea mișcărilor degetelor. Utilizatorii pot comuta rapid între aplicațiile din prim-plan glisând din partea de jos. Când utilizatorii derulează liste, sensul de derulare se ajustează automat în funcție de viteza de alunecare, iar procesul este natural.

  1. Estetica always-on contemporană a ecranului

Nu numai că Find X2 are un ecran luminos, cu culori precise, dar și în condițiile în care ecranul este setat să stea deschis permanent redă un „negru pur“, continuând estetica OPPO. Un polarizator negru integrat este utilizat pentru a bloca sau a reduce lumina reflectată de ecran. Acest lucru ajută la eliminarea reflecțiilor ecranului, astfel încât atunci când ecranul este pornit permanent, el este cu adevărat negru.

Nu numai că ecranul este complet negru în modul standby, ci minimalizează reflectivitatea ecranului, în special pe marginile curbate ale ecranului, astfel încât utilizatorii să poată vedea în mod clar ecranul în ciuda reflecțiilor. Mai mult, atunci când ecranul este luminos, fontul devine mai întunecat, îmbunătățind efectul afișării imaginii și experiența de citire.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>