Logo Background

Comentariu literar poezia Gerul de V. Alecsandri

  • Poezia “Gerul” de Vasile Alecsandri, apartine genului lyric, deoarece autorul isi exprima in mod direct, idei, sentimente, prin intermediul imaginilor artistice, figurilor de stil si eului  lyric. Ca specie literara, poezia este un pastel, creatie lirica in versuri, ce prezinta trasaturile caracteristice ale unui colt din natura, prin intermediul carora autorul isi prezinta propriile trairi.

    Folosind descrierea, autorul prezinta un tablou de natura, in anotimpul iarna. Titlul poeziei este exprimat printr-un substantive comun, simplu, ce denumeste un fenomen al naturii, specific iernii.

    Autorul imbina cu maiestrie imaginile artistice vizuale ( val alb; turturi lucitori), cu imaginile dinamice ( gerul vine de la munte; gerul da aripi de vultur), dar si cu imagini auditive ( cailor in spumegare). Pentru a spori expresivitatea versurilor, autorul foloseste o varietate de figuri de stil: epitete( gerul aspru si salbatic), comparatii ( ca pe o mireasa moarta), precum si metafore( crini si roze de zapada) si personificari ( gerul strange-n brate; gerul vine).

    Din intreaga poezie se degaja o atmosfera optimista, de dragoste de viata, poetul imbinandu-ne sa iubim iarna.

Leave a Comment